torsdag 7 juni 2012

Lyssnandets svåra konst

Jag har alltid gillat att lyssna på människor som berättar om något intressant. När jag växte upp fanns det gott om tid för samtal om både stort och smått. Jag saknar ofta det. En favorit är att lyssna på samtal mellan andra människor t ex på tåg, bussar, väntrum m m
Numera pratar många så fort, och i munnen på varandra och bekräftelsebehovet är enormt. Och för att inte tala om alla snuttifierade samtal, så kallade halvaloger, då man bara hör vad den ena parten säger i telefon. Det är inte min grej. Jag har aldrig varit en telefon-människa.

För några dagar sedan hittade jag min bärbara cd-spelare i bokhyllan. Den var oanvänd och en gåva från Lyssnarklubben som jag var med i för några år sedan.

Plötsligt fick jag lust att ta fram mina oöppnade ljudböcker från bokhyllan. Det blev en magisk upplevelse.
Två favoriter just nu är Mina drömmars stad av P.A Fogelström och böckerna om Narnia av CS Lewis. De har helt underbara berättarröster i Helge Skoog och Torsten Wahlund. Perfekt att lyssna en stund innan man somnar..
Brukar ni lyssna på ljudböcker?

3 kommentarer:

 1. Har ingen maskin att lyssna med så jag vet inte om jag skulle gilla det. Läser gör jag däremot varje kväll vid läggdags. Ett måste.

  Håller med dig om att det kan vara jobbigt med telefonpladder. Själv kunde jag pladdra i timmar när jag var yngre men efter att ha jobbat snart 6 år med mycket telefonsamtal orkar jag knappt svara när det ringer hemma.

  Sista tiden har jag dock lärt känna en del nya människor som jag träffar IRL och det är mycket mer berikande även om telefonen är ett bra redskap när man inte kan ses

  SvaraRadera
 2. Tror tyvärr att det goda samtalet är en utdöende konstform. Ibland kan jag bli helt överväldigad av strömmen av ord som kan komma ur en enda människa så att jag efter "samtalet" känner mig helt urlakad.

  Ljudböcker tycker jag mycket om, brukar lyssna när jag går långpromenader eller när jag reser.

  Skoj att du är tillbaks i bloggvärlden!! :)

  SvaraRadera
 3. vem som läser är inte betydelselöst. många bra röster finns det.
  kram på dig vackra skogsrå :)

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar! Det är uppskattat.