söndag 8 januari 2012

Oxveckorna är här!

Nu är det de sista timmarna innan vardagen börjar om på nytt igen efter alla helgerna. Den riktiga vardagen, inte bara för ett par dagar innan nästa helguppehåll. Nu börjar de så kallade oxveckorna. 

Oxveckorna, är enligt nyare muntlig tradition, perioden efter trettonhelgen fram till och med fettisdagen. Dessa veckor upplevs oftast som tröga och tunga, därav ox- i förleden. För många utgörs periodens slut av sportlovet och en därefter tydlig ljusare period, företrädesvis om morgnarna.

I en betydligt äldre tradition avses tiden mellan midsommar och allhelgonahelgen. Efter midsommar fanns det nämligen inga helger som bröt det årliga tunga arbetet mellan vårbruket och skördetiden med allt sitt efterarbete. ("Man fick slita som en oxe.") Källa:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Oxveckor


Bild från http://www.dreamstime.com/


Jag gillar vardagar. Det vilar en trygghet i vardagens lunk. Den blir oxå vad man väljer att göra den till. Vardagen är livets äventyr!

 

 Välkommen tillbaka till vardagen!


Bild från www.dreamstime.com

6 kommentarer:

 1. Du har rätt i att det är något tryggt och lugnande med vardagen. Intressant om oxveckorna. Det visste jag inte. Tack för en fin blogg. Ha en bra vecka! M.J

  SvaraRadera
 2. Hller med dig, det är skönt med vardag! Kram

  SvaraRadera
 3. Just så är det... Vardagen blir vad vi gör den till. Tack vare ljuset (som kommer) blir tiden efter nyår lättare än hösten som känns hur lång som helst.

  SvaraRadera
 4. Skönt att helgerna är över och att vi går mot ljusare tider.

  SvaraRadera
 5. älskar vardag!
  snart ett litet brev till dig på posten :)
  det är väl vardag om något det...
  ljuset behöver jag inte så hysteriskt men visst är det skönt med de första strålarna på nästippen!
  kram från dalsland i snö äntligen//

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar! Det är uppskattat.