torsdag 21 april 2011

Skärtorsdag

Skärtorsdag i dag


bild från http://www.dreamstime.com/


Så här säger wikipedia.se
Skärtorsdagen är enligt folktron den dag då häxorna begav sig till Blåkulla för att fira häxsabbat med djävulen. Detta förorsakade allehanda försiktighetsåtgärder i form av gömda kvastar och spisrakor, stängda skorstensspjäll och gevärskott i luften för att försvåra häxornas förehavanden.

En och annan påskeld kunde därtill råka bli för tidigt tänd. Detta är bakgrunden till att barn klär sig till påskkärringar, en sed som har uppstått under 1900-talet i Stockholms villaförorter och som kan förekomma på olika dagar under påskhelgen i olika delar av landet. Utklädda barn går då omkring bland grannarna och med tecknade kort önskar glad påsk och hoppas att få godis i utbyte. Ibland kan seden också innehålla penninginsamling till välgörande ändamål.
bild från http://www.dreamstime.com/


Denna dag firar kristendomen att  Jesus instiftade nattvarden då Jesus den natten firade den judiska påskmåltiden tillsammans med sina lärjungar. Namnet, skärtorsdagen, kommer av att Jesus tvättade lärljungarnas fötter innan måltiden. Skära betydde förr rena.
I Norge och Danmark är skärtorsdag helgdag.

Det var ju intressant att veta. Kyrkans traditioner hade jag rätt bra koll på men allt det där andra med häxorna till blåkulla var lite nytt.. där ser man, man lär så länge man lever ;)

4 kommentarer:

 1. Just därför är det så underbart att leva... Glad Påsk!

  SvaraRadera
 2. håll i kvasten gumman!
  men ingen fara för mig - har ingen gps på min och jag vet inte ens vilket håll blåkulla ligger åt.
  och här hemma på tunet behövs en kärring alla gånger, så jag blir kvar.
  kraaam//

  SvaraRadera
 3. Kom precis hem från Blåkulla...;)
  Intressant att läsa!

  Vad duktig du är på luffarslöjd!
  Ha en fin påskhelg nu!
  KRAM

  SvaraRadera
 4. En härlig påsk önskar jag dig!

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar! Det är uppskattat.